Luovuus tulee kello kaulassa

Luovuuden lähdettä on etsitty kuin Graalin maljaa. Luovuutta on kuitenkin jokaisella, vaikka sen ilmenemismuodot poikkeavat toisistaan. Työelämän arjessa tilanne on sikäli turvattu, että ratkaisu löytyy termeistä Tiimi ja Prosessi. Esimerkiksi toimistomme arjessa tämä näkyy siinä, että Akvamariinin ideoivassa tiimissä voivat olla mukana myös asiakkaat tai ulkopuoliset asiantuntijat. 

Harva onkin se luovan alan työntekijä, joka kuluttaa päivänsä inspiraatioita odotellen. Töihin on vain ryhdyttävä. Tukena on hyvä olla tietoa, kokemusta ja monia näkökulmia. Näitä kaikkia on väistämättä enemmän ryhmällä kuin yksilöillä erikseen.

Luovuuden ihanan kaoottisesta imagosta täytyy kuitenkin jo samalla hengenvedolla siirtyä päinvastaiseen toimintaan: järjestelmällisyyteen.

 

”Inspistä odottaessa”… otamme käyttöön luovat prosessit

Luovan toimiston perustyökaluja ovat luovat prosessit. Prosessiajattelu on siitä nerokasta, että hyvin moderoitu reitti etappeineen kuljettaa vääjäämättä johtopäätöksiin, joihin on mahdotonta päästä brainstormauksella tai hyvien idisten heittelyllä.

Emme esimerkiksi kovin helposti ”tule ajatelleeksi”, että perheenäidin suurin este liikunnalle on mahdollisesti väärin suunnattu velvollisuudentunto. Tällainen johtopäätös voi kuitenkin kiinnostaa kovastikin markkinointiviestintänsä kulmaa miettivää sporttibrändiä.

Porter Novellin luovien prosessien työkalut uusiutuvat jatkuvasti – siitä yksinkertaisesta syystä, että niille on lakkaamaton tarve. Toimistomme kouluttautuu jatkuvasti myös esimerkiksi asiakasymmärryksen ja asiakkuuden yhä paremman hallinnan suhteen.

 

Aivotkin tulee lämmitellä suoritukseen

Kun ideoimaan ryhdytään, on ryhmän ajatusmaisema ensin saatava samansuuntaiseksi. Alkulämmittelyt saavat ajatukset irti totunnaisesta ja assosiaatioille avoimiksi.

Koska prosessi etenee monipolvisesti, tarvitsemme myös paneutuvaa moderaattoria: innostaminen alkulämmittelyihin ja briiffiin vaativat ryhmän johtamista – ja seuraavassa hetkessä ideointiin nyt jo hullaantunut poppoo täytyy pitää kurssissaan!

Hauskinta viestintäkonsultin työssä ovat – antoisien ihmissuhteiden ohella – ehkä juuri oivallukset. On kivaa, kun uutta oivalletaan porukalla, ja erityisen palkitsevaa tietysti on lähteä toteuttamaan tuoreita huippuideoita käytännössä.

Muun hyvän päälle ideoinnit ja brändiworkshopit vahvistavat ryhmähenkeä ja nostavat jyrkkään nousukulmaan käsityksen siitä, mihin kaikkeen oikein yhdessä pystymmekään! Totuus on usein tarua ihmeellisempää – erityisesti tiimissä.

 

Hyppää mukaan prosessiin yhdellä yhteydenotolla: pia.jannes@akvamariini.fi

Lue lisää luovasta brändinrakentamisesta!